BAMBOE

Bamboe een duurzaam alternatief


REINÆRDT gebruikt voor haar deuren al jaren FSC/PEFC gecertificeerd hout. Hoewel het gebruik van eerlijk tropisch hardhout steeds meer toeneemt hebben wij als REINÆRDT gemeend de volgende stap te moeten zetten. Wij zetten namelijk bamboe in daar waar wij tot voor kort tropisch hardhout gebruikten. Bamboe is namelijk een duurzaam, esthetisch en kwalitatief goed alternatief wat past bij het groene en innovatieve karakter van REINÆRDT Deuren bv.

Ervaring


Bij deze overgang zijn wij natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan als we zeggen dat we ALLE deuren met bamboe uit kunnen voeren. Ervaringen, brandtesten, duurtesten hebben ons de kennis opgeleverd hoe bamboe zich gedraagt in onze deuren. We hebben kunnen beoordelen dat de machinale bewerking van bamboe gelijk is aan de bewerking van tropisch hardhout.

We hebben inmiddels ook in de praktijk ervaring opgedaan. Spraakmakende projecten zijn o.a. de nieuwbouw van de Isala Klinieken in Zwolle; 5 000 deuren met bamboe. En ook het eerste Europese Hyatt Place Hotel in Hoofddorp beschikt over 330 ruime kamers voorzien van onze bamboe deuren.

Ook met gebruik van bamboe zijn de brandtesten glansrijk geslaagd. Met succesvolle brandtesten kunnen we aantonen dat we al onze brandwerende deuren met bamboe kunnen uitvoeren. En last but not least hebben we een certificaat voor een duurtest. We hebben de bamboeconstructie 200.000 keer laten openen en sluiten, zonder dat dit invloed had op de stevigheid van de constructie.

Waarom is bamboe duurzaam?


Bamboe groeit veel sneller dan hout en kan daardoor in dezelfde tijd meer materiaal opleveren. Het aanplanten van bamboe kan bodemerosie tegengegaan (het uitgebreide wortelsysteem zorgt voor een stabiele grond), droogte kan worden tegengegaan door het vasthouden van water. Door de snelle groei wordt er veel CO2 opgenomen (en zuurstof geproduceerd) wat weer positief is voor het broeikaseffect.

Bamboe is geen boom, maar een "grassoort" die verhout en razendsnel groeit. In het groeiseizoen groeit de 'power' plant 30 cm tot 50 cm per dag. Wereldwijd bestaan er meer dan 1300 bamboesoorten. Het belangrijkste bamboereservoir bevindt zich in Azië. Hier groeit de Phyllostachys pubescens: een reuzenbamboe soort die reeds eeuwenlang benut wordt als voedselbron en als "alternatief hout" voor talloze ambachtelijke toepassingen. De Phyllostachys pubescens groeit in uitgestrekte bossen maar ook op door boeren beheerde plantages. Op deze beheerde plantages kan jaarlijks ongeveer 30% van het aantal bamboestammen worden gekapt zonder dat het bosbestand in omvang wordt gereduceerd.

De kap en groeiwijze zijn de belangrijkste milieuargumenten. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan, herplanten is dan ook niet aan de orde. Elk jaar kunnen in een volwassen plantage de 5 jaar oude stammen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De groeikracht van het bamboebos wordt zelfs versterkt door geregeld te kappen en te kleine stammen weg te halen. Deze werkwijze zorgt voor een nog grotere aanwas van nieuwe scheuten en betere kwaliteit in het volgende jaar.

Ook in de verdere levenscyclus biedt bamboe milieuvoordelen: Uitgebreide LevensCyclusAnalyses (LCA) aan de TU Delft conform ISO 14040/44 in opdracht van MOSO International (http://www.moso-bamboe.nl/duurzaamheid/nieuw/LCA-carbon-footprint) hebben aangetoond dat de massieve bamboebalken CO2 neutraal zijn over de gehele levenscyclus. Daarnaast biedt de toepassing van bamboe verschillende extra voordelen voor de belangrijkste duurzaam bouwen systemen BREEAM en LEED.

Panda vriendelijk


De Reuzenpanda of Bamboebeer zoals hij ook wel genoemd wordt leeft in het middengebergte in Azië. De panda trekt al etend naar plaatsen waar de lagere bamboesoorten goed bereikbaar zijn. De door REINÆRDT gebruikte bamboe, Phyllostachys pubescens, heeft geen bladgroei op de eerste 5 meter van de stam en is daarom voor de panda geen voedselbron. Tevens wordt bamboe gebruikt die afkomstig is van, door boeren beheerde, plantages ver verwijderd van de panda-regio.

MOSO International


Het door REINÆRDT gebruikte bamboe wordt op een verantwoorde manier geteeld en verwerkt tot eindproduct. In de zoektocht naar een betrouwbare, voorraadhoudende leverancier van hoge kwaliteit bamboebalken en –latten heeft REINÆRDT gekozen voor een partnership met MOSO International (www.moso.eu) uit Zwaag. Dankzij haar jarenlange ervaring is MOSO in staat om aan de zeer strenge kwaliteits-, milieu- en sociale eisen van REINÆRDT te voldoen. Zo worden de bamboeproducten van MOSO gefabriceerd in ISO 9001 en 14001 gecertificeerde productie faciliteiten: De fabrieksarbeiders werken onder goede omstandigheden, verdienen een degelijk inkomen en werken in een veilige en goed geoutilleerde omgeving.